Warto spożywać pyłek pszczeli !
Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i stosunkowo przystępną cenę pyłek pszczeli jest szczególnie polecany osobom:
Produkty wytwarzane przez pszczoły, od wieków, z powodzeniem były używane w naturalnej medycynie. Dzisiaj wiele z nich można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością czy takich, jak sklep pszczelarski. Dostaniemy tam różne rodzaje miodu, propolis, pierzgę, kit pszczeli czy pyłek pszczeli ( cena w zależności od producenta).
Osobom dbającym o swoje zdrowie i preferującym naturalne metody leczenia warto polecić następujące produkty:
Miód właściwości i rodzaje:
Miód spadziowy - o charakterystycznym zielonkawym kolorze i korzennym smaku, jest jednym z najmniej słodkich miodów. Wykorzystywany do produkcji syropów wykrztuśnych. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.
Miód pitny - ma przede wszystkim pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Wykazuje działanie napotne, dzięki czemu zwalcza gorączkę ,chroni przed przeziębieniem i grypą. Wspiera układ naczyniowo - sercowy, trawienny oraz odpornościowy.
Miód gryczany - doskonale nadaje się dla osób starszych wzmacniając ich pamięć, Dzięki zawartości rutyny wzmacnia również naczynia krwionośne.
Miód faceliowy - jest bardzo delikatny, lekko kwaskowaty, wyróżnia się kwiatowym aromatem.
Miód rzepakowy - słodki, z charakterystyczną gorzkawą nutą, o kolorze słomkowym. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, wspiera pracę wątroby.
Miód wrzosowy - ma kolor ciemnobrunatny, po skrystalizowaniu pomarańczowy. Charakteryzuje się ostrym, gorzkim smakiem. Jego właściwości wykorzystywane są przy schorzeniach układu moczowego.
Miód lipowy - Wykorzystywany w leczeniu przeziębienia i grypy. Wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe.
Miód akacjowy - wspiera układ trawienny oraz moczowy.
Miód nawłociowy - nazywany nektarem życia. Wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Szybko się krystalizuje.
Miód wrzosowy - wspomaga leczenie chorób układu moczowego. Niweluje dolegliwości trawienne, takie jak biegunka.
Miód wielokwiatowy - ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu zmienia kolor na jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Wykazuje właściwości prozdrowotne w walce z anemią, zmęczeniem, zapaleniem gardła czy przeziębieniem.
Miód mniszkowy - nazywany miodem majowym, o bardzo słodkim, lekko mdłym smaku. Wykazuje wiele właściwości leczniczych, w związku z zawartością znacznej ilości witamin.
Miód malinowy - ma charakterystyczny słodki i jednocześnie kwaskowy smak. Wykazuje działanie antybakteryjne, rozgrzewające, odprężające oraz wzmacniające.
Płynny miód - zwany patoką to produkt, który powstaje tuż po wirowaniu miodu. Jest gęsty, a jednocześnie lejący i w takiej formie występuje dopóki nie zacznie się krystalizować. Proces ten pojawia się w zależności od konkretnej odmiany miodu.
Pierzga - to zakonserwowany, w części o nazwie węza pszczela, pyłek kwiatowy, pozwalający przetrwać pszczołom trudny czas. Pierzga pszczela ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny.
Propolis zwany również kitem pszczelim - wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Przyspiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek.
Mleczko pszczele - jest skuteczne w powstrzymywaniu procesu starzenia się. Odżywia skórę oraz redukuje zmarszczki. Pomaga w stanach depresyjnych, zmęczeniu, wczesnej demencji oraz pomaga w okresie rekonwalescencji.
Jak wynika z podanych powyżej właściwości produktów pszczelarskich, można w bardzo naturalny, zdrowy a także smaczny sposób, wspierać z ich pomocą walkę z wieloma schorzeniami. Miód to samo zdrowie!