Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

Pyłek pszczeli, mód, propolis

Pyłek pszczeli, mód, propolis

17.04.2020 553

Pyłek kwiatowy uczestniczy w procesie rozrodczym roślin, ale także wykorzystywany jest w celach prozdrowotnych przez człowieka. Pyłek pszczeli posiada wiele niezwykle cennych dla naszego organizmu właściwości. Spożywanie pyłku pszczelego niesie ze sobą pozytywne skutki odżywcze, odtruwające, antydepresyjne, antyalergiczne, przeciwmiażdżycowe, antybiotyczne, regulujące trawienie, wspomagające leczenie cukrzycy, przeciwzapalne czy poprawiające wzrok.

Warto spożywać pyłek pszczeli !

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i stosunkowo przystępną cenę pyłek pszczeli jest szczególnie polecany osobom:

  • o obniżonej odporności;
  • podatnym na przeziębienia;
  • mającym problemy z łaknieniem;
  • z niedoborem żelaza, chorujących na anemię;
  • podatnym na wahania nastroju, narażonym na stres;
  • mającym problemy z pamięcią i koncentracją;
  • chorującym na astmę lub alergie;
  • z problemami krążenia, wysokim ciśnieniem;
  • cierpiącym na biegunki lub zaparcia.

Produkty wytwarzane przez pszczoły, od wieków, z powodzeniem były używane w naturalnej medycynie. Dzisiaj wiele z nich można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością czy takich, jak sklep pszczelarski. Dostaniemy tam różne rodzaje miodu, propolis, pierzgę, kit pszczeli czy pyłek pszczeli ( cena w zależności od producenta).

Osobom dbającym o swoje zdrowie i preferującym naturalne metody leczenia warto polecić następujące produkty:

Miód właściwości i rodzaje:

Miód spadziowy -  o charakterystycznym zielonkawym kolorze i korzennym smaku, jest jednym z najmniej słodkich miodów.  Wykorzystywany do produkcji syropów wykrztuśnych. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.

Miód pitny - ma przede wszystkim pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Wykazuje działanie napotne, dzięki czemu zwalcza gorączkę ,chroni przed przeziębieniem i grypą. Wspiera układ naczyniowo - sercowy, trawienny oraz odpornościowy.

Miód gryczany - doskonale nadaje się dla osób starszych wzmacniając ich pamięć, Dzięki zawartości rutyny wzmacnia również naczynia krwionośne.

Miód faceliowy -  jest bardzo delikatny, lekko kwaskowaty, wyróżnia się kwiatowym aromatem.

Miód rzepakowy -  słodki, z charakterystyczną gorzkawą nutą, o kolorze słomkowym. Wykazuje właściwości detoksykacyjne, wspiera pracę wątroby.

Miód wrzosowy -  ma kolor ciemnobrunatny, po skrystalizowaniu pomarańczowy. Charakteryzuje się ostrym, gorzkim smakiem.  Jego właściwości  wykorzystywane są przy schorzeniach układu moczowego.

Miód lipowy -  Wykorzystywany w leczeniu przeziębienia i grypy. Wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe.

Miód akacjowy - wspiera układ trawienny oraz moczowy.

Miód nawłociowy - nazywany nektarem życia. Wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Szybko się krystalizuje.

Miód wrzosowy - wspomaga leczenie chorób układu moczowego. Niweluje dolegliwości trawienne, takie jak biegunka.

Miód wielokwiatowy - ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu zmienia kolor na jasnobrunatny. Jest bardzo słodki. Wykazuje właściwości prozdrowotne w walce z  anemią, zmęczeniem, zapaleniem gardła czy przeziębieniem.

Miód mniszkowy - nazywany miodem majowym, o  bardzo słodkim, lekko mdłym smaku. Wykazuje wiele właściwości leczniczych, w związku z zawartością znacznej ilości witamin.

Miód malinowy - ma charakterystyczny słodki i jednocześnie kwaskowy smak. Wykazuje działanie antybakteryjne, rozgrzewające, odprężające oraz wzmacniające.

Płynny miód - zwany patoką to produkt, który powstaje tuż po wirowaniu miodu. Jest gęsty, a jednocześnie lejący i w takiej formie występuje dopóki nie zacznie się krystalizować.  Proces ten pojawia się w zależności od konkretnej odmiany miodu.

Pierzga  - to zakonserwowany, w części o nazwie węza pszczela, pyłek kwiatowy, pozwalający przetrwać pszczołom trudny czas. Pierzga pszczela ma wyższą wartość spożywczą niż pyłek, lepszą przyswajalność i bogatszy skład chemiczny.

Propolis zwany również kitem pszczelim - wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Przyspiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek.

Mleczko pszczele -  jest skuteczne w powstrzymywaniu procesu starzenia się. Odżywia skórę oraz redukuje zmarszczki. Pomaga w stanach depresyjnych, zmęczeniu, wczesnej demencji oraz pomaga w okresie rekonwalescencji.

Jak wynika z podanych powyżej właściwości produktów pszczelarskich, można w bardzo naturalny, zdrowy a także smaczny sposób, wspierać z ich pomocą walkę z wieloma schorzeniami. Miód to samo zdrowie!