Truskawka
– polskie dobro narodowe.
Polskie truskawki znane są w całej Europie. Szczególnie odmiana truskawki zwana kaszubską znalazła grono fanów za granicą. Nic dziwnego: słodkie, duże i soczyste owoce świetnie komponują się w deserach, napojach czy sałatkach wszystkich kuchni świata. Truskawka kaszubska ma ciemnoczerwoną gładką i błyszczącą skórkę. Tradycja jej uprawy sięga kilkuset lat. Nazwa “truskawka kaszubska” jest zastrzeżonym znakiem towarowym i należy do polskich produktów regionalnych chronionych Prawem Europejskim.
Truskawkę
kaszubską uprawia się w niektórych regionach Pomorza: w okolicach Kartuz i
Bytowa oraz niektórych gmin powiatu wejherowskiego,
gdańskiego i lęborskiego. Tereny te pokrywają się z historycznym terenem
Kaszub.
Borówki najczęściej znamy pod postacią borówki czarnej (czyli jagody) oraz borówki brusznicy (odmiana kwaskowata, czerwona). Rosną najczęściej w gęstych, czystych lasach i na leśnych łąkach. Borówki równie chętnie uprawiamy w ogrodach i na działkach, wtedy najczęściej wybieramy odmianę borówki amerykańskiej, drzewiastej i jajowatej. Borówki mają drobne, delikatne owoce, o zróżnicowanej słodyczy. Najczęściej jest tak, że im ciemniejszy owoc, tym bardziej słodki. Jagody również są cennym towarem eksportowym na zachód Europy. Borówki owocują przez całe lato, aż do później jesieni i doskonale przechowują się głęboko zamrożone – możemy się więc nimi cieszyć przez cały rok.
Borówki porównamy na przykładzie odmiany amerykańskiej – jest najbardziej powszechna i dostępna w sklepach niemal przez cały rok. W borówce amerykańskiej znajdziemy również duże ilości witaminy C (9.7 mg na 100 gram), witamin z grupy A, B, C, D I E a także PP i K. Borówki są bardzo bogate w te witaminy i często określane są jako superfoods. Borówki zawierają też dużo mikroelementów: wapnia, żelaza, manganu, potasu, sodu, żelaza czy fosforu. Zarówno borówki amerykańskie jak i czarne jagody mają w sobie dużo substancji zwanych garbnikami, które działają przeciwnowotworowo i przeciwbiegunkowo. Są też doskonałymi antyoksydantami.
Co można zrobić z truskawek a co z borówek?
Truskawki kojarzą się z wakacjami i beztroską. Doskonale smakują prosto z krzaczka, posypane cukrem lub podane ze świeżą, bitą śmietaną. Są też składnikiem letnich ciast, pianek, galaretek czy zup owocowych. Jednak fantastycznie komponują się też z warzywami: podane z zielonymi, grillowanymi szparagami, będą wykwintną przystawką, a polane octem balsamicznym, posypane parmezanem i podane z dojrzewającą szynką – świetną propozycją na kolację we dwoje w upalną noc. My lubimy sięgać po przepisy niestandardowe, zaskakujące. Czy próbowali Państwo może chłodnika z truskawek?
Aby zrobić aromatyczny i lekko pikantny chłodnik z truskawek,
należy zmiksować świeże truskawki z miodem, sokiem z limonki i maleńką szczyptą
soli. Ucieramy też kawałeczek imbiru na tarce. Wszystko mieszamy, wstawiamy do
lodówki na 2-3 godziny. Jeśli chłodnik będzie bardzo gęsty, dodajemy wody lub
białego wina. Serwujemy z kleksem greckiego jogurtu lub kawałkami schłodzonego
arbuza. Chłodnik możemy posypać świeżą bazylią. Palce lizać!
Truskawki często są składnikiem dań ekologicznych, na przykład
gotowych mieszanek musli. Taką mieszankę z
liofilizowanymi truskawkami warto połączyć z jogurtem lub
mlekiem i jeść na zdrowe, pożywne śniadanie.
Zimą nic tak nie rozgrzeje jak herbatka z
truskawkami i malinami. Poza dobroczynnym działaniem
przeciwzapalnym i rozgrzewającym, ma aromat, który przeniesie nas w
najpiękniejsze wspomnienia lata.
Borówki doskonale znamy z babcinych jagodzianek czy domowych
pierogów z cukrem i śmietaną. Są fantastycznym dodatkiem do pożywnych owsianek
czy placuszków bananowych. Borówki świetnie sprawdzą się w przetworach:
konfitury, dżemy czy soki umilą nam chłodne, ciemne dni i przypomną wakacyjne
wyprawy do lasu. Jagody są lekkostrawne i można je serwować dzieciom, na
przykład w postaci pożywnego,
wygodnego w użyciu musu BIO. Świeże jagody czy borówki
brusznice doskonale komponują się z mięsem kaczki czy dziczyzną. Kwaśny dżem z
czerwonych borówek jest jeszcze bardziej aromatyczny niż żurawina. Początek
dnia dobrze jest zacząć zdrowo. Nie zawsze jednak mamy czas na przygotowanie
pełnowartościowego śniadania. Wtedy dobrze jest mieć w lodówce pyszny, bogaty w
witaminy i substancje odżywcze jogurt
jagodowo porzeczkowy, który łatwo zabrać ze sobą do
pracy.
Jak się zapewne Państwo domyślacie, nie wskażemy zwycięzcy. Zarówno truskawki jak i borówki to wspaniałe źródło witamin, mikroelementów i dobrych kalorii. Fantastycznie komponują się z typowo letnimi daniami, ale są też niezrównane w czasie zimowej chandry. No, może borówki mają tę lekką przewagę, że ich różne odmiany znajdziemy w sklepach przez niemal cały rok, a rosnące pod polskim słońcem truskawki dostępne są tylko przez niecałe dwa miesiące. Niemniej, truskawkowy dżem czy sok z jagód to wspaniałe przysmaki, którymi polecamy rozkoszować się głównie w sezonie!