Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

Truskawki czy borówki? Porównujemy owoce!

Truskawki czy borówki? Porównujemy owoce!

10.07.2020 22

Truskawka – polskie dobro narodowe.

Polskie truskawki znane są w całej Europie. Szczególnie odmiana truskawki zwana kaszubską znalazła grono fanów za granicą. Nic dziwnego: słodkie, duże i soczyste owoce świetnie komponują się w deserach, napojach czy sałatkach wszystkich kuchni świata. Truskawka kaszubska ma ciemnoczerwoną gładką i błyszczącą skórkę. Tradycja jej uprawy sięga kilkuset lat. Nazwa “truskawka kaszubska” jest zastrzeżonym znakiem towarowym i należy do polskich produktów regionalnych chronionych Prawem Europejskim.

Truskawkę kaszubską uprawia się w niektórych regionach Pomorza: w okolicach Kartuz i Bytowa oraz niektórych gmin powiatu wejherowskiego, gdańskiego i lęborskiego. Tereny te pokrywają się z historycznym terenem Kaszub.

 Borówki – skarby z polskich lasów.

Borówki najczęściej znamy pod postacią borówki czarnej (czyli jagody) oraz  borówki brusznicy (odmiana kwaskowata, czerwona). Rosną najczęściej w gęstych, czystych lasach i na leśnych łąkach. Borówki równie chętnie uprawiamy w ogrodach i na działkach, wtedy najczęściej wybieramy odmianę borówki amerykańskiej, drzewiastej i jajowatej. Borówki mają drobne, delikatne owoce, o zróżnicowanej słodyczy. Najczęściej jest tak, że im ciemniejszy owoc, tym bardziej słodki. Jagody również są cennym towarem eksportowym na zachód Europy. Borówki owocują przez całe lato, aż do później jesieni  i doskonale przechowują się głęboko zamrożone – możemy się więc nimi cieszyć przez cały rok.

 Truskawka czy borówka: kaloryczność i substancje odżywcze.

 Na pierwszy ogień wrzucimy kaloryczność owoców. W 100 g świeżej truskawki są tylko 33 kcal. W 100 g świeżej borówki czarnej i amerykańskiej – 57 kcal, borówki brusznicy – 47 kcal. Można więc stwierdzić, że są to owoce niskokaloryczne, choć zdecydowanie najmniej kalorii mają truskawki. Można je z powodzeniem włączyć do jadłospisu osób, które są na diecie redukcyjnej.

 Wartości odżywcze truskawek i borówek

 Jedną z najważniejszych substancji, w jaką bogate są truskawki, jest witamina C. To dość zaskakujące, ponieważ rzadko poradniki wymieniają ten właśnie owoc, jako źródło kwasu askorbinowego. Tymczasem, w 100 g truskawek, znajdziemy aż 60 mg witaminy C, a to oznacza, że jest jej dużo więcej niż w 100 g cytryn czy pomarańczy. Truskawki zawierają również witaminy z grupy A, B I E. Mają też całkiem sporo witaminy PP, która jest świetnym antyutleniaczem. Czerwone truskawki to żelazo, wapń, magnez i fosfor. Co bardzo ważne, szczególnie dla kobiet w ciąży, truskawki zawierają kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu i chroniącego nas przed depresją. Krótko mówiąc: truskawki to samo zdrowie.

Borówki porównamy na przykładzie odmiany amerykańskiej – jest najbardziej powszechna i dostępna w sklepach niemal przez cały rok. W borówce amerykańskiej znajdziemy również duże ilości witaminy C (9.7 mg na 100 gram), witamin z grupy A, B, C, D I E a także PP i K. Borówki są bardzo bogate w te witaminy i często określane są jako superfoods. Borówki zawierają też dużo mikroelementów: wapnia, żelaza, manganu, potasu, sodu, żelaza czy fosforu. Zarówno borówki amerykańskie jak i czarne jagody mają w sobie dużo substancji zwanych garbnikami, które działają przeciwnowotworowo i przeciwbiegunkowo. Są też doskonałymi antyoksydantami.

Co można zrobić z truskawek a co z borówek?

Truskawki kojarzą się z wakacjami i beztroską. Doskonale smakują prosto z krzaczka, posypane cukrem lub podane ze świeżą, bitą śmietaną. Są też składnikiem letnich ciast, pianek, galaretek czy zup owocowych. Jednak fantastycznie komponują się też z warzywami: podane z zielonymi, grillowanymi szparagami, będą wykwintną przystawką, a polane octem balsamicznym, posypane parmezanem i podane z dojrzewającą szynką – świetną propozycją na kolację we dwoje w upalną noc. My lubimy sięgać po przepisy niestandardowe, zaskakujące. Czy próbowali Państwo może chłodnika z truskawek?

Aby zrobić aromatyczny i lekko pikantny chłodnik z truskawek, należy zmiksować świeże truskawki z miodem, sokiem z limonki i maleńką szczyptą soli. Ucieramy też kawałeczek imbiru na tarce. Wszystko mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Jeśli chłodnik będzie bardzo gęsty, dodajemy wody lub białego wina. Serwujemy z kleksem greckiego jogurtu lub kawałkami schłodzonego arbuza. Chłodnik możemy posypać świeżą bazylią. Palce lizać!

Truskawki często są składnikiem dań ekologicznych, na przykład gotowych mieszanek musli. Taką mieszankę z liofilizowanymi truskawkami warto połączyć z jogurtem lub mlekiem i jeść na zdrowe, pożywne śniadanie.  Zimą nic tak nie rozgrzeje jak herbatka z truskawkami i malinami. Poza dobroczynnym działaniem przeciwzapalnym i rozgrzewającym, ma aromat, który przeniesie nas w najpiękniejsze wspomnienia lata.

 

Borówki doskonale znamy z babcinych jagodzianek czy domowych pierogów z cukrem i śmietaną. Są fantastycznym dodatkiem do pożywnych owsianek czy placuszków bananowych. Borówki świetnie sprawdzą się w przetworach: konfitury, dżemy czy soki umilą nam chłodne, ciemne dni i przypomną wakacyjne wyprawy do lasu. Jagody są lekkostrawne i można je serwować dzieciom, na przykład w postaci pożywnego, wygodnego w użyciu musu BIO. Świeże jagody czy borówki brusznice doskonale komponują się z mięsem kaczki czy dziczyzną. Kwaśny dżem z czerwonych borówek jest jeszcze bardziej aromatyczny niż żurawina. Początek dnia dobrze jest zacząć zdrowo. Nie zawsze jednak mamy czas na przygotowanie pełnowartościowego śniadania. Wtedy dobrze jest mieć w lodówce pyszny, bogaty w witaminy i substancje odżywcze jogurt jagodowo porzeczkowy, który łatwo zabrać ze sobą do pracy.

 No więc które lepsze?

Jak się zapewne Państwo domyślacie, nie wskażemy zwycięzcy. Zarówno truskawki jak i borówki to wspaniałe źródło witamin, mikroelementów i dobrych kalorii. Fantastycznie komponują się z typowo letnimi daniami, ale są też niezrównane w czasie zimowej chandry. No, może borówki mają tę lekką przewagę, że ich różne odmiany znajdziemy w sklepach przez niemal cały rok, a rosnące pod polskim słońcem truskawki dostępne są tylko przez niecałe dwa miesiące. Niemniej, truskawkowy dżem czy sok z jagód to wspaniałe przysmaki, którymi polecamy rozkoszować się głównie w sezonie!