CIASTO
Po kolei do miski wsypujemy :
1/ 10 dag świeżych drożdży
2/ szczypta soli
3/ 3/4 szklanki cukru lub innego słodziwa + cukier waniliowy ( zamiast cukru można użyć erytrytolu lub ksylitolu)
4/ 3/4 szklanki oleju ( np.kokosowy)
5/ 4 szt roztrzepanych jaj
6/ 3/4 szklanki ciepłego mleka
7/ 4 szklanki mąki pszennej drobnej polecam zrobić na pół z mąką jaglaną ( szklanka 4 x 250 ml)
NIE MIESZAMY!!!
Wszystko przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h . Po upływie dwóch godzin dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem, tu również możemy użyć oleju kokosowego.
KRUSZONKA
1/ 1 łyżka masła
2/ 2 łyżki mąki
3/ 1/2 szklanka słodziwa
4/ 1 op cukru waniliowego
Wszystko ugniatamy na tak zwane wyczucie.
Na wierzch kładziemy owoce lub samą kruszonkę.
Mogą być maliny. Trzeba pamietać aby owoce były lekkimi owocami i zachować umiar w ich ilości. Inaczej ciasto może nam nie wyrosnąć.
Jeśli nie mamy świeżych np.malin możemy do tego użyć mrożonych, tylko wtedy nie rozmrażamy ich. Kładziemy zamrożone owoce.
Wstawiamy do zimnego piekarnika na 30-40 min, 180 stopni, góra dół na środkową półkę.