Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

Przechowywanie warzyw i owoców – co musisz wiedzieć

Przechowywanie warzyw i owoców – co musisz wiedzieć

08.05.2020 69

Warzywa i owoce najlepsze są świeże.

To prawda, większość warzyw i owoców traci swoje cenne składniki w miarę upływu czasu. Dlatego ważne jest, by kupować ich dokładnie tyle, ile zużyjemy w ciągu kolejnych kilku dni. Przydatna zasada, która sprawdzi się w przypadku zakupów owocowo – warzywnych, mówi: kupuj mniej, ekologicznie i  po sąsiedzku. Zastanów się, czy z pewnością potrzebujesz i czy wykorzystasz pięciokilogramowy worek jabłek, który w markecie kusi ceną kilkunastu złotych. Takie jabłka i tak już przejechały długą drogę do lodówek w markecie, aby wylądować w Twoim koszyku.

 

Nie każdy lubi siedzieć w lodówce.

Warzywa i owoce to rośliny. Tak samo jak rośliny, które hodujemy w domu czy na działce, mają swoje preferencje, jeśli chodzi o miejsce,w którym dobrze się czują. Czy wiesz, że nie wszystkie warzywa powinno trzymać się w lodówce, a wiele owoców traci swoje cenne witaminy  w niskich temperaturach?

Zacznijmy od lodówki. Przede wszystkim, musi być ona czysta i sucha. Woda i ewentualne zarazki spowodują, że na warzywach i owocach szybko pojawi się pleśń. Podobnie z samymi warzywami i owocami – do lodówki wkładamy je suche. Świeżo umyte mogą zepsuć się już tego samego dnia. Warzywa i owoce najlepiej jest myć bezpośrednio przed spożyciem.

 

Które warzywa i owoce lubią lodówkę?

W lodówce przechowujemy wszystkie warzywa zielone, czyli: sałaty, szparagi, brokuły, nowalijki. Te warzywa lubią chłód, dzięki niemu dłużej są jędrne i smaczne. Sałatę warto owinąć delikatnie ręcznikiem papierowym, by wchłonął resztki wody z listków. Ten patent ochroni też delikatną strukturę liści przed połamaniem. Warzywa zielone nie lubią sąsiedztwa owoców i warzyw, które wydzielają etylen (są to na przykład papryka, pomidory, jabłka i gruszki), ponieważ żółkną i więdną. W lodówce przechowujemy również włoszczyznę, którą kupiliśmy w pęczku. Jeżeli warzywa kupowaliśmy luzem, to wszystkie korzenie (marchew, pietruszka, seler, por) będą się świetnie przechowywały w przewiewnych koszach lub skrzynkach na warzywa.

W lodówce przechowujemy też drobne owoce o delikatnej strukturze, czyli truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, agrest, borówki. Najlepiej będzie je najpierw przebrać, wyrzucić te, które zaczęły się psuć, a resztę umieścić w pojemniku wyłożonym papierem. Nie odrywamy owoców z gałązek, nie zrywamy szypułek. Tego typu owoce obieramy i myjemy bezpośrednio przed podaniem.

 

Co przechowujemy w temperaturze pokojowej?

W jasnym, przewiewnym pomieszczeniu, na parapecie czy blacie przechowujemy: brzoskwinie, gruszki, jabłka, cytrusy oraz wszystkie owoce egzotyczne, czyli awokado, papaję, mango czy ananasa. Zazwyczaj kilka słonecznych dni dobrze im zrobi, ponieważ na słońcu stają się słodsze i szybciej dojrzewają.

Cytrusy można również przechowywać w lodówce, ale bez problemu przetrwają na blacie do tygodnia.

Temperaturę pokojową i rozproszone światło lubią pomidory i ogórki. To pewnie spore zaskoczenie, ponieważ większość z nas przechowuje je w lodówce. Jednak niska temperatura i ciemność powodują, że tracą one swój aromat, smak i stają się wodniste. Spróbujcie potrzymać pomidora dwa dni na jasnym parapecie, ładnie dojrzeje i nabierze pięknego koloru!

 

 

A które warzywa lubią chłód i ciemność, ale nie lubią lodówki?

To przede wszystkim ziemniaki i cebula. Idealnym miejscem do ich przechowywania jest piwnica, ale jeżeli nie jest to dla Was wygodne rozwiązanie, polecamy zamykane pojemniki kamionkowe lub po prostu papierowe torby. Dzięki temu warzywa nie wykiełkują i będą dłużej jędrne.

Również czosnek dobrze jest przechowywać w torebce z papieru, zachowa swój intensywny aromat, ale nie przejdą nim owoce i warzywa, które zazwyczaj leżą obok niego w naszej lodówce.

 

 

Pora na porady!

Jeśli chcesz, by awokado lub banan szybciej dojrzały, przełóż je  do papierowej torebki z dużym plasterkiem jabłka. Owoc ten wydziela etylen, który powoduje, że niektóre warzywa i owoce dojrzewają szybciej.

 

Nigdy nie przechowuj warzyw i owoców w folii czy plastikowych torebkach. Zabierają roślinom tlen i powodują ich gnicie. Wyciągnij wszystkie warzywa i owoce z folii, powkładaj je do pojemników, niektóre wato owinąć papierem. Zobaczysz, że brokuł pozbawiony folii potrafi wytrzymać w lodówce nawet kilka dni dłużej!

 

Na rynku jest wiele różnych pojemników na warzywa i owoce. Warto z nich korzystać, ponieważ pomogą zachować świeżość i aktywność substancji odżywczych w nich zawartych.

 

Nie wrzucaj wszystkich owoców i warzyw do szuflad w lodówce. Ułóż je od najtwardszych do najlżejszych. Te mocno dojrzałe połóż na wierzchu. Mądre gospodarowanie warzywami i owocami to podstawa ido zachowania ich świeżości!