Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

Mąka kokosowa. Ekologiczna i bezglutenowa

Mąka kokosowa. Ekologiczna i bezglutenowa

17.04.2020 317

Mąka kokosowa, uzyskiwana z miąższu kokosa, stanowi produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Podobnie jak olej kokosowy znajduje zastosowanie w kuchni i wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jako mąka bezglutenowa może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu – to doskonały zamiennik mąk zbożowych.

Mąka kokosowa zawiera duże ilości cennego dla zdrowia błonnika i białka a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego może być włączona do jadłospisu diabetyków – regularnie spożywana przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Tłuszcze zawarte w mące z kokosa to w głównej mierze nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych, które przyspieszają spalanie tłuszczu. Z tego względu mąka kokosowa może być stosowana w dietach redukcyjnych. Dietetycy polecają ją osobom uprawiającym regularną aktywność fizyczną oraz dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu.

Badania wykazują, że włączenie mąki kokosowej do codziennej diety może uchronić przed zachorowaniem na raka jelita grubego, ponieważ błonnik w niej zawarty jest metabolizowany do maślanu – substancji, która ma bardzo istotne znaczenie dla utrzymania optymalnego stanu jelit.

Mąka koksowa – przepisy na proste dania

Mąka kokosowa może być wykorzystywana na wiele sposobów. Znajduje zastosowanie zarówno przy przepisach na słodkości, jak i przy przygotowywaniu dietetycznych potraw. Co istotne, jest tańsza od innych mąk z orzechów i nierzadko przewyższa je pod względem walorów zdrowotnych. Ciastka z mąki kokosowej, o niskiej zawartości węglowodanów, mogą być spożywane nawet przez diabetyków i osoby odchudzające się. Placki z mąki kokosowej mogą być natomiast serwowane na deser – są smaczne i bardzo lekkie.

Wbrew pozorom mąka kokosowa nie jest słodka – ma zaledwie lekki posmak i zapach kokosa, ale nie jest to smak dominujący. Jeżeli obawiają się Państwo, że ciasto z mąki kokosowej nie będzie tak dobre jak ciasto robione według tradycyjnego przepisu, z wykorzystaniem mąki pszennej, obawy są całkowicie bezzasadne.

O czym pamiętać sięgając po mąkę kokosową?

Mąka kokosowa absorbuje więcej wody niż inne rodzaje mąk. To bardzo istotne w przypadku pieczenia ciast – receptury powinny być wówczas bogatsze i obfitować w większe ilości mokrych składników. Co istotne, mąka z kokosa zagęszcza sosy i masy, dlatego wypieki nie wyrastają wysokie. W niektórych przepisach konieczne jest łączenie jej z innymi rodzajami mąk, takimi jak: mąka amarantusowa, mąka gryczana czy też najpopularniejsza mąka pszenna.

Jeżeli chodzi o kulinarne zastosowania mąki kokosowej, nie istnieją żadne ograniczenia. Doskonale sprawdzi się jako składnik ciast, trufli, chleba niskowęglowodanowego, do zagęszczania zup i sosów czy jako panierka do ryb. Świetnie komponuje się z innymi przyprawami i nadaje potrawom nieco orientalny charakter.

Pierwsze próby pieczenia i przyrządzania potraw z wykorzystaniem mąki kokosowej mogą być trudne – tym bardziej jeżeli użyjemy zbyt małej ilości wody. W przypadku przygotowania dania wyłącznie z mąki kokosowej musimy pamiętać o dodaniu jajek, które dobrze połączą składniki i sprawią, że wypiek nie będzie się rozpadał. Używając niewielkich ilości mokrych składników otrzymamy ciasto o bardzo zwartej i kruchej konsystencji.

Jeżeli są Państwo zainteresowani tematyką ekologicznych produktów, warto sięgnąć po mąkę kokosową. To dobry wybór dla każdego, kto chce wprowadzić zmiany w codziennej diecie i w pełni wykorzystać potencjał zdrowych, biologicznie czystych produktów. Oprócz mąki kokosowej, warto zapoznać się również z innymi ekologicznymi produktami wartościowymi dla zdrowia, takimi jak mąka z ciecierzycy czy mąka orkiszowa.

Szeroki asortyment mąk znajdą Państwo w naszym dziale Mąki i skrobie