Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

Otręby zbożowe

Otręby zbożowe

17.04.2020 778

Co to są otręby?

Otręby pszenno-żytnie to produkt uboczny przemiału zbóż, który kryje w sobie bogactwo składników odżywczych. Otręby zbożowe cieszą się bardzo dużą popularnością wśród osób pozostających na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości błonnika, który ma dobroczynny wpływ na stan jelit, dochodzi do usprawnienia procesów trawiennych. Liczne składniki aktywne zawarte w otrębach zapobiegają rozwojowi otyłości a także chronią przed chorobami układu krążenia.

Otręby właściwości – odchudzanie na wyciągnięcie ręki

Wprowadzenie otrębów do codziennej diety nie wymaga żadnych poświęceń. Otręby pszenne czy też otręby granulowane dają szerokie spektrum możliwości tworzenia dietetycznych posiłków. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie chcą poświęcać dużo czasu na przygotowanie fit-posiłków. Otręby (a także płatki owsiane) sprawdzają się w charakterze dodatków do jogurtów, koktajli mleczno-owocowych czy też zwykłego mleka. Możemy je także wykorzystać jako dietetyczny zamiennik mąki lub bułki tartej podczas wysypywania foremki do wypieku domowego ciasta.

Otręby – przepisy i pomysły na proste dania

Otręby żytnie, orkiszowe lub pszenne doskonale wzbogacają tradycyjną owsiankę, czyniąc z niej dietetyczne i zdrowe danie. Wykorzystując otręby pszenne możemy stworzyć pyszne wersje znanych ciasteczek zbożowych a także zastąpić nimi znane produkty spożywcze. Przykładowo, otręby orkiszowe mogą stanowić składnik węglowodanowy sałatek lub substancję do zagęszczenia zupy.

Otręby gryczane – właściwości oraz pozyskiwanie

Uzyskanie otrębów nie jest głównym celem obróbki ziarna. W tych unikalnych fragmentach okrywy owocowo-nasiennej znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu m.in. wapń, miedź, potas, fosfor, żelazo czy magnez. Co ciekawe, otręby gryczane są bogatym źródłem kompleksu witamin z grupy B. Jeżeli szukają Państwo dietetycznego produktu, który dostarczy zdrowych tłuszczy i węglowodanów złożonych postaci skrobi roślinnej, warto sięgnąć po otręby.
Ilość składników mineralnych, witamin oraz substancji odżywczych w otrębach zależy w dużej mierze od gatunku zboża wyjściowego. Wybierając odpowiedni gatunek otrębów, warto zwrócić uwagę na ich skład odżywczy. Nie tylko kaloryczność jest ważna – o wiele istotniejsza wydaje się obecność składników dodatkowych, które dostarczymy do organizmu poprzez spożycie produktu zbożowego.

Otręby granulowane – wskazania i przeciwwskazania dietetyczne

Szczególnym rodzajem otrębów są otręby granulowane, których spożycie niesie za sobą pewne ograniczenia. Osobami, które powinny szczególnie uważać na ten produkt, są sercowcy, osoby z chorobami układu kostnego, schorzeniami przewodu pokarmowego, przewlekłymi schorzeniami układu oddechowego oraz pacjenci z nowotworem.
Otręby w formie granulek są natomiast wskazane w diecie cukrzyków. To świetny suplement diety dla osób cierpiących na hiperlipidemie (podwyższony poziom cholesterolu i/lub trójglicerydów we krwi) oraz miażdżycę.

Otręby granulowane są także wskazane w profilaktyce tych schorzeń.

Zawarty w nich błonnik nierozpuszczalny ma korzystne działanie przy tych schorzeniach. Otręby granulowane są również wskazane przy zaparciach, zaburzeniach pracy jelit, w trakcie odchudzania oraz przy zdiagnozowanej cukrzycy.

Jeżeli chcą Państwo wprowadzić zmiany do codziennej diety i zrezygnować z potraw o wysokim poziomie kaloryczności, warto sięgnąć po alternatywę w postaci otrębów zbożowych. To idealny składnik wielu dań, który nie wpływa na ich smak i nie sprawia, że potrawa nabiera mdłego i typowo dietetycznego posmaku.