Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

Co to jest superfoods?

Co to jest superfoods?

17.04.2020 388

Superfoods tak nazywana jest grupa produktów, o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Zawierają one witaminy, minerały, enzymy, fitozwiązki lub szczególne związki, które mogą działac terapeutycznie.
Produkty te chrakteryzuje  to również to iż są pochodzenia naturalnego. Najlepiej spożywac je na surowo.
Włączając je do naszego codziennego menu wzmacniamy naszą odporność, dodajemy naszemu organizmowi energii a co najważniejsze świadomie zmniejszamy ryzyko zachorowań na takie choroby jak: cukrzyca, nadciśnienie, choroby nowotworowe.

Do grupy super żywności zaliczamy:
jagody goij, które posiadają pełnowartosciowe białka, 19 różnych aminokwasów w tym osiem egzogennych. Zawieraja minerały min. cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor i wiele innych jak również witaminy z grupy B w tym B1, B2 i B6.

Acai

Jest to malutka ciemnoniebieska lub fioletowa jagoda z pestką. Dostępna najczęściej w postaci sproszkowanej i soków. Zawier 19 aminokwasów w tym wszystkie egzogenne a ponadto sód, potas, fosfor, cynk, żelazo, jod, witaminy C, E, D2, B1, B2, kwas foliowy i wiele innych.

Aronia

Jest polskim odpowiednikiem Aca. Zawiera niesamowicie bardzo dużo witaminy C, która jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Posiada równiez antyoksydany. Poprawia wzrok

Surowe kakao lub karob

Podobnie jak czekolada jest nazywane pokarmem bogów. Posiada minerały, witaminy, białka. Według nie których żródeł kakao posiada najwyższy poziom antyoksydantów, magnezu, który jest niezbędny dla kości, mięśni i prawidłowej pracy serca.

Spirulina

Królowa białka, słodkowodna alga, występuje w 35 odmianach. Jest koloru zielonego, który zawdziecza chlorofilowi a niebieski fikocyjanie.

Chlorella

ta słodkowodna alga dostepna w sproszkowanej pozyskiwana jest z najważniejszej jakości glonów, ciemnozielony kolor oraz nazwę zawdzięcza chlorofilowi- naturalnemu barwnikowi. Wyróżnia się bardzo dużą zawartością błonnika i pełnowartosciowego białka roślinnego.

Camu Camu

owoce Camu Camu cenione są przede wszystkim za bardzo wysoka zawrtość witaminy C- ponad 50 razy wiecej niż w cytrynie.