Koszyk

  • Twój koszyk jest pusty!

  Zamówienie

  Koszyk

ZAKWAS PIEKARSKI BIO 250 g - BIONAT

  • Kod produktu: 2336
  • Dostępność: 2 -3 dni
  • Opinie:

16,91 zł

Opis

SKŁADNIKI
otręby żytnie*,  ,woda, regulator kwasowości: kwas mlekowy, mąka żytnia*, ocet jabłkowy*, skrobia ziemniaczana*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, serwatka w proszku, drożdże, olej rzepakowy* (certyfikowany składnik ekologiczny)

 ,

OPIS
Zakwas piekarski otrzymywany jest w naturalnym unikalnym procesie opartym o wieloletnie doświadczenie Firmy. Połączenie odpowiednich składników oraz procesów przebiegających w określonym czasie i temperaturze, przekształciło bioflorę i mikroorganizmy, doprowadzając w efekcie do wytworzenia produktu najwyższej jakości.
Zakwas piekarski dodatkowo wspomaga i ułatwia wytworzenie ciasta. Wydobywa i utrwala w pieczywie delikatny aromat, subtelny smak użytych składników, natomiast chrupiąca skórka i sprężysty miękisz są gwarancją najwyższej jakości pieczywa. ,
Dostępny jest w opakowaniach po 250 g. Porcja taka wystarcza do wypieku 30 bochenków chleba o gramaturze 500 g. Produkt sprawdza się do wypieku zarówno w automatach jak i w domowym piekarniku. Wypiek w piekarniku umożliwia uzyskanie dowolnej formy chleba - bochenków okrągłych, podłużnych, foremkowych. Wypiek w automacie wymaga kilku minut Twojego czasu na przygotowanie składników i wybór programu, resztę urządzenie wykona za Ciebie.
Jest to produkt rekomendowany przez Polską Ekologię.

 ,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Bardzo ważne jest aby pamiętać o właściwej proporcji dawkowania kwasu do mąki zgodnie z poniższą tabelką:

Dawkowanie:

Chleby pszenne , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ok. 1-2% , (10 - 20 g na 1 kg mąki)

Chleby pszenno-żytnie , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ok. 2-3% , (20 - 30 g na 1 kg mąki)

Chleby wieloziarniste , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ok. 3-4% , (30 - 40 g na 1 kg mąki)

Chleby żytnie , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ok. 5 % , , , (50 g na 1 kg mąki)

 ,

Domowy wypiek chleba - w piekarniku:

1. Przygotowane i odważone składniki wyrabiamy ręcznie około 10 min  ,lub w mikserze 5 min przy wolnych obrotach i 3 min na średnich do uzyskania właściwej, jednolitej konsystencji.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20 minut w temperaturze pokojowej.

3. Następnie dzielimy ciasto na porcje według uznania 350g/450g/550g i formujemy w podłużne bochenki. Zwilżamy wierzch wodą kładąc na mokrą gąbkę lub ściereczkę, po czym obtaczamy w dowolnej posypce np. z ziaren słonecznika, siemienia lnu, w mące razowej typ 1850, otrębach lub płatkach zbożowych.

4. Tak przygotowane i udekorowane ciasto wkładamy do posmarowanych wcześniej tłuszczem foremek i przykrywamy ściereczką.

5. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut do dwukrotnego zwiększenia objętości. Aby wierzch nie "obskórzał", po 20 minutach zraszamy wodą.

6. Po wyrośnięciu ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do temperatury ok. 210 st. C  ,piekarnika. Przed włożeniem ciasto można lekko zrosić wodą i naciąć dekoracyjnie nożykiem. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

7. Wypiekać w zależności od gramatury 35/56/50 minut.

8. Po wypieku wyjąć z foremek chleb do wystygnięcia. Aby nadać połysk skórce, po wyjęciu z pieca zrosić wodą.

 ,

Domowy wypiek chleba w automacie.

1. Wszystkie składniki wsypujemy do formy w automacie, wlewamy wodę i wybieramy program wypieku.

2. Jeżeli w automacie nie ma funkcji programowanych, proponujemy ustawić czas na około 2,5 h (z dokładnością do 15 minut) lub według uznania.

3. Po wypieku wyjmujemy chleb z formy i odkładamy na deseczkę.

 ,

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: ,702,39 kJ,
Tłuszcz: 1,55 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,16 g,
Węglowodany: 25,66 g,
w tym cukry: 4,50 g,
Białko: 5,96 g,
Sól: 0,009 g

 ,

INFORMACJA ALERGENNA ,
Zawiera serwatkę (z mleka) i żyto.

 ,

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze 4 - 22 st. C w zakręconym słoiku.


Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę